Maximale bloeddruk

maximale bloeddruk

Hoe hoog mag je maximale bloeddruk zijn of tot hoe ver mag hij dalen? In dit artikel geven aan wat de bovengrens en ondergrens is van je bloeddruk. Een afwijking in de bloeddruk is een teken van een veranderende conditie. Iemand die gezond leeft zal niet zo snel met een afwijkende bloeddruk te maken krijgen. Een ongezonde levensstijl, stress, ouderdom en ziekten beïnvloeden stuk voor stuk onze bloeddruk. Ze kan daardoor gaan dalen maar in de meeste gevallen uit het zich in een stijging.

Wat houdt de bloeddruk in?

Het rondpompen van ons bloed door het hart oefent een bepaalde druk uit op de slagaders. Wanneer het hart aanspant is die druk het hoogst en dit noemen we de bovendruk. Op het moment dat het hart zich ontspant valt de druk een eind weg en dit noemen we de onderdruk. De bloeddruk schommelt voortdurend lichtjes door emoties en lichamelijke toestand. Een gemiddelde bloeddruk is daarom alleen vast te stellen indien we meerdere metingen over een periode van 2 tot 4 maanden doen.

Verschijnselen te lage of te hoge bloeddruk

Wanneer onze bloeddruk zich niet binnen veilige marges bevindt brengt ze schade toe aan onze gezondheid. Een te lage bloeddruk komt minder voor dan een te hoge en deze ontstaat door uitdroging of een te hoge insulineaanmaak in ons lichaam.Bij een te lage bloeddruk voelen we ons slap en moe. Tijdelijk kunnen we ons behelpen door telkens iets zoets te eten en veel te drinken maar op termijn zullen we onze levensstijl moeten aanpassen.

Een te hoge bloeddruk wordt wel de sluipmoordenaar onder de ziekten genoemd. We merken er namelijk vrij weinig van. Indien er al klachten zijn uit zich dit in hoofdpijn, benauwdheid of hartkloppingen maar vaak zijn we ons niet bewust dat we boven een gezonde maximale bloeddruk waarde zitten.

Minimale en maximale bloeddruk waarden

Een gezonde bloeddruk ligt rond de 120 bovendruk en 80 onderdruk. Bij ouderen mag deze iets hoger uitvallen. Een te lage bloeddruk heeft men wanneer er na diverse metingen steeds waarden van 90/60 gemeten worden. We noem dit hypotensie. Meten we regelmatig 140/90 spreken we van hypertensie en zitten we aan de maximale bloeddruk. Om bij een te hoge maximale bloeddruk aandoeningen als nierproblemen en hart-en vaatziekten te voorkomen is het zaak zo snel mogelijk op een gezondere levensstijl over te gaan.