Maximale afmetingen ruimbagage

Maximale afmetingen ruimbagage

Vind hier de maximale afmetingen van je ruimbagage per luchtvaartmaatschappij. Check voor je vertrekt altijd de laatste regels die gelden voor de maatschappij waarmee je gaat vliegen.

Het hangt van de luchtvaartmaatschappij af, wat de maximale afmetingen zijn die je aan ruimbagage mee mag nemen. Check dus altijd eerst goed wat de regels zijn bij de luchtvaartmaatschappij waar je mee gaat vliegen. Dan weet je vooraf welke bagagevoorwaarden er gelden en kom je niet voor verrassingen te staan op het vliegveld. 

Veel luchtvaartmaatschappijen werken voor ruimbagage niet met maximale afmetingen, maar met kilo's. Zo mag je bij Transavia 50 kilo per persoon meenemen, verdeeld over 5 bagagestukken. Het maximumgewicht van één bagagestuk is 32 kilo. Het tarief dat je hiervoor betaalt, is afhankelijk van je route.

Wat de afmetingen betreft, heeft Transavia alleen als regel dat een sportartikel (zoals een surfboard) niet langer mag zijn dan 3.60 meter. Deze maximum lengte geldt niet voor andere bagagestukken. Wel mogen die niet hoger zijn dan 86 cm en niet breder zijn dan 115 cm. Dit heeft te maken met de grootte van de deur van de laadruimte.

De KLM heeft duidelijkere richtlijnen over de maximale afmetingen van ruimbagage. Een koffer mag maximaal 158 centimeter (62 inch) groot zijn. Dit betreft de lengte, breedte en hoogte bij elkaar opgeteld. 

Bijzondere bagage

Als er sprake is van grotere items, spreekt men van bijzondere bagage. Hierbij is te denken aan muziekinstrumenten en fietsen. Ook diverse sportartikelen vallen hieronder, zoals ski's en snowboards, visuitrustingen, surfuitrustingen en duikuitrustingen. 

Ben je van plan om te gaan vliegen met bijzondere bagage, check dan altijd eerst de website van de betreffende luchtvaartmaatschappij. Niet alleen om de maximale afmetingen te checken, maar ook omdat bijzondere bagage vaak vooraf gereserveerd moet worden. 

Houd er ook rekening mee dat het inchecken van 'odd size' bagage, zoals het op Schiphol genoemd wordt, langer duurt. Dit komt doordat deze bagage met de hand verwerkt moet worden. Volgens Schiphol valt onder de afwijkende afmetingen, alles wat langer is dan 100 cm, hoger dan 65 cm en breder dan 75 cm. Check http://www.schiphol.nl/Reizigers/OpSchiphol/Bagage/AfwijkendeBagage.htm

Tenslotte moet vermeld worden, dat voor bijzondere bagage ook extra betaald moet worden. Kijk voor de juiste tarieven ook op de site van je luchtvaartmaatschappij.