Maximale afmetingen brievenbuspost

Maximale afmetingen brievenbuspost

De maximale afmetingen voor brievenbuspost bedragen in Nederland: 380 x 265 x 32 mm. Het voordeel is de lagere verzendkosten en flexibele levertijden. In België en Duitsland hanteren ze andere formaten.

Maximale afmetingen brievenbuspost

In Nederland worden er eisen gesteld aan de afmetingen van een brievenbus. De maximale afmetingen voor een brievenbuspost bedragen in Nederland: 380 x 265 x 32 mm. Als je een pakket wilt opsturen met de post, dan mag dat niet grotere zijn dan deze afmetingen. Om dit na te gaan bestaan er enkele handige tools. Deze tools kunnen op een eenvoudige manier meten of het verzend-stuk door de gleuf kan. Het formaat van je envelop moet dus kleiner zijn als de opgelegde afmetingen van de gleuf in de brievenbus.

Geld uitsparen op verstuurde post

Er bestaan enkel manieren om je brievenbuspost op te sturen aan een verminderde prijs. Hierop geldt wel een grote voorwaarde. Het pakket of de envelop dat je wenst te verzenden mag niet groter zijn dan de maximale afmetingen van de gleuf. Hierin verschilt de prijs van een normaal pakket met de prijs van een pakket dat te groot is. Overschrijdt het de maximale afmetingen van de gleuf, dan zullen de kosten al minstens twee keer zo hoog worden. De reden hiervoor is, wanneer je post te groot is dan zal het niet meer aanschouwd worden als gewone post, maar als pakket post.

Speciale gewijzigde formaten

Er bestaan enkele uitzonderingen op de eisen van het formaat van de brievenbus. Zo zullen de afgesproken afmetingen niet gelden gedurende het hele jaar. Ze zullen bijvoorbeeld aangepast worden tijdens de feestdagen. Gedurende de feestdagen worden er op alle brievenbussen op straat een opzetstuk geplaatst. Deze opzetstukken worden gehanteerd om de gleuf te vernauwen. Tijdens deze periode moet je er dus op letten dat je pakket in de hoogte niet de aangepaste afmetingen overschrijd. In de breedte zal het formaat hetzelfde blijven als de rest van het jaar. Er is namelijk een grondige reden waarom men net tijdens de feestdagen dit opzetstuk plaatst. Men wil voorkomen dat kwajongens vuurwerk of dergelijke in de brievenbus zullen gooien, waardoor deze defect kunnen raken of in brand zouden kunnen vliegen. Daarom dat op sommige plaatsen de brievenbussen tijdens deze periode zelfs geheel verwijderd worden. De meeste formaten van enveloppen kan je eenvoudig posten. De enige uitzondering is een EB4 envelop met het formaat 262 x 371 mm. Deze envelop moet je naar het postagentschap brengen vooraleer je het kunt verzenden. Het opzetstuk zal na de feestdagen weer gewoon verwijderd worden. Doorgaans is dit op 1 of 2 januari.

Maximale afmetingen brievenbuspost in België

  • lengte: 140-350 mm
  • breedte: 90-230 mm 
  • hoogte (dikte): 30 mm

 

Maximale grootte brievenbuspost in Duitsland

In duitsland hanteren ze meerdere formaten (lxbxh):

  • Standard: 140-235 x 90-125 x 5 mm
  • Kompact: 100-235 x 70-125 x 10 mm
  • Groot: 100-353 x 70-250 x 20 mm
  • Maxi: 100-353 x 70-250 x 50 mm