Maximale snelheid Duitsland

maximale snelheid Duitsland

De maximale snelheid in Duitsland met de auto is binnen de bebouwde 50 km/h, buiten de bebouwde kom 100 km/h en op de snelwegen geldt alleen een richtsnelheid van 130 km/h. Er is dus geen snelheidsbeperking tenzij anders aangegeven. Voor andere voertuigen of rijden met caravan of aanhanger gelden andere regels.

Afgezien van de genoemde maximale snelheid in Duitsland, kennen onze oosterburen ook een minimale snelheid. Deze is op de autosnelweg 60 kilometer per uur.

Binnen de bebouwde kom

De maximale snelheid in Duitsland is binnen de bebouwde kom hetzelfde als in Nederland, 50 kilometer per uur voor personenauto's/motoren met- en zonder aanhangwagen. Bromfietsen mogen de bekende 45 kilometer per uur rijden en snorfietsen 25 kilometer per uur. Tot zo ver nog niets bijzonders.

Buiten de bebouwde kom

Buiten de bebouwde verandert er voor snorfietsen en bromfietsen niets. Personenauto's en motoren mogen 100 kilometer per uur en met een aanhanger is dat respectievelijk 80 en 60 kilometer per uur. Buiten de bebouwde kom is de maximale snelheid in Duitsland anders dan in Nederland.

Maximumsnelheid autosnelweg in Duitsland

Snelheidsduivels moeten zich dus inhouden binnen- en buiten de bebouwde kom maar wanneer ze eenmaal op de autosnelweg komen, plankgas? Als je niet met een aanhanger rijdt dan kan dat inderdaad. Let daarbij wel goed op je medebestuurders en de weersomstandigheden. Is het druk op de weg of valt er veel regen, dan is het misschien niet zo'n goed idee om extreem hard te rijden. Duitsland heeft wel een richtsnelheid voor autosnelwegen. Deze is 130 kilometer per uur. Voor campers zwaarder dan 3500 kilo is de maximale snelheid 100 km/h. Auto’s met een aanhangwagen of caravan mogen maximaal 80 km/h rijden. Je kunt echter ook een Tempo 100-ontheffing aanvragen waardoor je 100 km/h mag rijden. Soms staat er een andere adviessnelheid langs de weg aangegeven. Harder rijden is in dat geval niet verboden maar deze waarschuwingen staan er niet voor niets dus het is verstandig om er rekening mee te houden. Er zijn autosnelwegen waar wel een maximale snelheid geldt. Deze wegen herken je aan de borden langs de weg. De borden zien er net zo uit als in Nederland, niet te missen dus. Vanzelfsprekend wordt je op deze wegen beboet voor het overschrijden van deze maximale snelheid.

We kunnen dus concluderen dat er in Duitsland hard gereden kan worden maar niet op alle wegen. Rij je op een weg zonder snelheidsbeperking en onder goede weers- en verkeersomstandigheden? Ja, dan mag het.