Maximale snelheid trein

maximale snelheid trein

De maximale snelheid die een trein ooit heeft gereden is de Japanse magneetzweeftrein Maglev met een snelheid van 603 kilometer per uur. De maximale snelheid in Nederland bedraagt 160 kilometer per uur. Op het grootste deel van de trajecten rijden de treinen 140 kilometer per uur.

Maximale snelheid trein in Nederland

Er zijn verschillende soorten treinen en elke soort trein heeft zijn eigen maximumsnelheid. Tot voor kort mochten de treinen In Nederland maximaal 140 kilometer per uur rijden. Er zijn een aantal kleine trajecten waar reeds160 km/h gereden mag worden. 

Er zijn ook hogesnelheidstreinen. Dat zijn treinen die veel harder kunnen, tot wel 360 kilometer per uur. De ICE (die in Nederland en Duitsland rijdt) en de Thalys (die in Nederland, België en Frankrijk rijdt) kunnen 300 kilometer per uur rijden, maar die snelheid rijden ze in Nederland nog niet omdat de treinsporen hier niet op zijn voorbereid.

Maximale snelheid in Europa

Voor hele snelle treinen moet de spoorlijn wel speciaal gebouwd zijn. Als je heel hard over een spoorlijn rijdt moeten de bochten niet te scherp zijn en de spoorrails extra stevig gebouwd zijn. De spoorlijn heet dan een hogesnelheidslijn. De Franse TGV heeft op 3 april 2007 een snelheidsrecord gevestigd van afgerond 575 km/h.

In Frankrijk en Duitsland rijden al geruime deze snelle treinen.