Maximaal afdingen

Bij aankopen van nieuwe, vaak duurdere, producten valt er vaak een extra korting tot wel 50% te regelen. Dit geldt voornamelijk voor auto's, keukens, meubels en diensten in de zakelijke dienstverlening. Een belangrijke tip is om je na een gesprek niet verplicht te voelen om een aankoop te doen. Als de prijs niet bevalt loop je weg en ga je naar een concurrent.

Auto's

Uit een onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat er bij de dealer op nieuwe auto's korting te regelen valt van 4 tot 12%.  Op auto's van ongeveer €11.500 hebben ze maximaal 4,3% korting aangeboden gekregen, voor auto's van van rond de €18.000 maximaal 12,4% en op auto's van ruim €23.500 maximaal 9,3%. Daarnaast is het vaak mogelijk iets extra's te regelen i.p.v. de korting omdat dit relatief minder kosten heeft voor de fabrikant. Het inruilen van je oude auto kan ook korting opleveren, echter blijkt vaak dat een losse verkoop van je oude auto meer oplevert dan een korting bij de inruil.

Keukens

In de keukenzaak valt vaak ook veel korting te krijgen, vaak wel tot 50% van de eerste prijs die genoemd wordt. De goed getrainde verkoopmedewerkers steken veel tijd in je, door bijvoorbeld een uitgebreide tekening te maken, en geven je het gevoel dat je veel (duizenden euro's) korting krijgt. Aan het eind proberen je ze te laten tekenen. Het nadenken over een bod willen ze liever niet omdat je dan kan rondkijken wat de prijzen elders (bijvoorbeeld op internet) zijn. Ze berekenen bijvoorbeeld een totaalprijs van €11.000 en geven je dan een bepaald percentage korting zodat je op een raar bedrag als €8709,84 uitkomt. Het lijkt dan interessant omdat je veel korting krijgt. Eigenlijk is dat bedrag het bedrag waar je onderhandeling begint.

Tips:

  • Kom voor jezelf op, de verkoper is geen vriend en hoeft dat ook niet te worden.
  • Vraag een korting die te hoog is zodat de verkoper een tegenbod kan doen die in de buurt komt van wat je er voor wilt betalen.
  • Trap niet in gladde praatjes (overleg met baas, maximale korting, korting alleen vandaag tot 18:00, enz.)
  • Laat stiltes vallen zodat verkoper mogelijk met lager bod moet komen.
  • Vraag twee offertes, 1 met apparatuur en 1 zonder apparatuur.
  • Zet nooit gelijk een handtekening, denk er altijd grondig over na en bekijk thuis het aanbod nogmaals. Je kunt dan ook op internet de prijzen van de apparatuur controleren.

Bovenstaande geldt ook grotendeels voor badkamers, alhoewel je daar mogelijk soms minder vergelijkingsmateriaal hebt op het internet.

Meubels

Uit onderzoek blijkt dat op meubels een korting van 14% bedongen kan worden.

Zakelijke dienstverlening

In de zakelijke dienstverlening waarin makelaars, notarissen, reisorganisaties en tussenpersonen (voor o.a. hyoptheken en verzekeringen) werkzaam zijn kan een aardige korting verkregen worden die in de buurt van de 18% ligt.