Maximale winst berekenen

Maximale winst berekenen

De maximale winst is eenvoudig te berekenen. Vind hieronder een beknopte uitleg hoe te komen tot de maximale winst van een bedrijf.

Hoe bereken je de maximale winst?

Bij een volkomen concurentie is de verkoopprijs van een producent een gegeven. Hoe meer een bedrijf produceert hoe meer winst het bedrijf maakt. De maximale winst is begrensd door de maximale productiecapaciteit.

Voorbeeld berekening

Stel dat een Apple een productie capaciteit (q) heeft om 80 miljoen Iphones te produceren. De gemiddelde variabele kosten (GVK) bedragen €300 per Iphone en de totale constance kosten (TCK) bedragen €1 miljard. De gemiddelde marktprijs (MP) bedraagt €600. De berekening van de totale winst (TW) is dan: TW = (MP-GVK) x q - TCK De bedragen ingevuld: TW = (€600-€300) x 80 miljoen − €5 miljard = €19 miljard winst En dit op een totale omzet (TO) van: TO = 600 x 80 miljoen = €48 Miljard

Winst Apple

Bovenstaande getallen lijken fictieve getallen. In werkelijkheid heeft Apple 13,6 miljard dollar winst geboekt op een omzet van 58 miljard, vergeleken met 10,2 miljard en een omzet van 45,6 miljard vorig jaar. Apple verkocht 61 miljoen iPhones, 12,6 miljoen iPads en 4,6 miljoen Macs. Dit is echter niet de winst van 1 jaar, maar van slechts van 1 kwartaal (!), het 1ste kwartaal van 2015.